Narrow your search

Library

Arteveldehogeschool (2)

CaGeWeB (2)

EHC (2)

KMSKA (2)

KU Leuven (2)

MMB (2)

Huis van Alijn (1)

DB (1)

FARO (1)

Hogeschool Gent (1)

More...

Resource type

book (2)


Language

Dutch (2)


Year
From To Submit

2016 (2)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Book
Meer dan erfgoed : erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.
Authors: ---
ISBN: 9782509028266 Year: 2016 Publisher: Brussel Politeia

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In hun voorbereiding voor twee pilootprojecten met instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, in het kader van een erfgoedproject over het tuinbouwverleden in het werkingsgebied van de Erfgoedcel Viersprong, gingen Bart De Nil en Ans Van de Cotte op zoek naar kennis en methodieken over het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties in de gezondheids- en welzijnssector. Het resultaat van hun zoektocht hebben ze gegoten in een publicatie waarmee ze cultureel-erfgoedwerkers willen inspireren en overtuigen om bruggen te slaan tussen de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector én daarbij oog te hebben voor andere doelgroepen dan personen met dementie.De auteurs hebben het onder meer over de therapeutische waarde van objecten. Het gaat dan specifiek over de tactiele kwaliteiten van objecten. Het aanraken van objecten, het connecteren met andere mensen door middel van objecten of gewoon 'het bezig zijn' met objecten leidt tot schitterende resultaten: mensen gaan zich beter voelen, het stimuleert zintuigen en gevoelens, zorgt ervoor dat geest en lichaam met elkaar in verbinding komen, het werkt als een trigger om op een andere manier te gaan denken en geeft mensen zin om te blijven leren.De auteurs houden tevens een pleidooi voor het meten van de impact van cultureel-erfgoedactiviteiten op de gezondheid en het welzijn. Enthousiaste getuigenissen over de weldaden van kunst en erfgoed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen vormen onvoldoende bewijs: er moet aangetoond worden of, hoe en in welke dosis een interventie met cultureel erfgoed impact heeft. De impact meten en evalueren kan dan ook aantonen wat werkt en vooral wat niet werkt. Zoals we dat zouden doen met elke vorm van therapie of een medicijn.U kan er ook het verslag in lezen van pilootprojecten met twee zorginstellingen waarbij het verbeteren van het welzijn van de patiënten het doel was. Het cultureel erfgoed werd ingezet als therapeutisch materiaal voor een reeks creatieve workshops waarbij de collecties van een aantal lokale musea vormen de inspiratie en het uitgangspunt voor eigen creaties van de patiënten.


Book
Antwerpen à la carte : eten en de stad, van de middeleeuwen tot vandaag
Authors: ---
ISBN: 9789085867227 9085867223 Year: 2016 Publisher: Kontich Bai

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Overal ter wereld zijn steden hongerig. Als gulzige lichamen verorberen ze de gewassen van het nabije en het verre platteland. Zo konden steden groeien, via de succesvolle aanvoer, productie en verkoop van voedsel, via de verwerking en consumptie ervan in keukens en eetgelegenheden en via de afvoer ervan om opnieuw als mest en grondstof te dienen voor land en moestuin. Door de nabije Schelde en het omliggende wegennetwerk kon Antwerpen genieten van een rijke aanvoer van voedsel, waardoor het kon uitgroeien tot stad en rond 1565 al honderdduizend inwoners telde. Tegenwoordig gebeurt de aanvoer van voedsel naar Antwerpen via containers. Daardoor is de havenstad verbonden met een bijzonder groot, wereldwijd platteland. Voedsel heeft Antwerpen gevormd, want eeuwenlang is het hier elke dag verkocht, klaargemaakt, gegeten en in afval omgezet.Antwerpen à la carte toont met oude en actuele beeldende kunst en met waardevol erfgoed een nieuw portret van Antwerpen als etende stad. Het boek en de gelijknamige expositie onthullen het verrassende, grillige en vaak onzichtbare spoor van de voedselketen door Antwerpen sinds 1500. Waar kwamen gewassen vandaan? Waar lagen markten en later winkels? Gelijken hedendaagse keukens en restaurants nog op de keuken en herberg van pakweg de zeventiende eeuw? En waarom werd voedselafval vroeger gerecycleerd?Het verhaal van vroeger is tegelijk uiterst actueel. Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. Zullen al die stedelingen zich in de toekomst op een duurzame manier kunnen voeden? De uitdaging is groot en het verleden kan daarbij inspirerend werken.Bron: http://www.masshop.be/books/masbooks/antwerpen-a-la-carte/

Keywords

Afvalput. --- Beerputten. --- Bredael, van, Peeter: De oude ossenmarkt in Antwerpen, 0000-0000 (784). --- Claus, Emile: De markt voor de schouwburg in Antwerpen, 0000-0000 (2831). --- Cultuurgeschiedenis. --- Farasyn, Edgard: De oude vismijn van Antwerpen in 1882, 1882-1882 (1062). --- Grimmer, Abel: Lente, 1607-1607 (831/4). --- Herp, van, Willem I: De bedelares in de kroeg, 0000-0000 (870). --- Huishouden. --- Keukens. --- Koken (voeding). --- Kookgerei. --- Kunst. --- MAS, Antwerpen: Antwerpen a la carte 2016/05/13 - 0000/00/00. --- Markten [gebeurtenissen]. --- Markten [gebouwen]. --- Mest. --- Stedelijke geschiedenis. --- Stobbaerts, Jan: Slachterij, 0000-0000 (2946). --- Supermarkten. --- Tentoonstellingscatalogus. --- Voedsel. --- Winkelen. --- Winkels. --- Antwerpen. --- eten en drinken --- eetcultuur --- geschiedenis --- sociale geschiedenis --- cultuurgeschiedenis --- Antwerpen --- markets [structures] --- History of civilization --- cookware --- urban history --- kitchens --- markets [events] --- Art --- dung --- sumps --- art [fine art] --- food --- stores --- Housekeeping --- shopping --- anno 500-1499 --- anno 1800-1999 --- anno 1500-1799 --- Antwerp --- C3 --- kookkunst --- KADOC - Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving (1977-) --- Kunst en cultuur --- Exhibitions --- Geschiedenis --- Eten --- Voeding --- Cultuurgeschiedenis --- Steden --- Handel --- Erfgoed --- Voedselvoorziening --- Eetcultuur --- Food habits --- Cooking, Belgian --- Gastronomy --- Food --- Cooking in art --- Food in art --- History --- Stad --- Geneeskunde --- Techniek (wetenschap) --- Atlas --- Museum --- Drank --- Gezondheid --- Antwerpen (stad) --- Food habits - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Cooking, Belgian - History - Exhibitions --- Gastronomy - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Food - Belgium - Antwerp - History - Exhibitions --- Cooking in art - Exhibitions --- Food in art - Exhibitions --- koken --- afvalput --- cooking --- eten en drinken. --- eetcultuur. --- geschiedenis. --- sociale geschiedenis. --- cultuurgeschiedenis. --- art [discipline] --- markets [structures or spaces] --- stores [built works]

Listing 1 - 2 of 2
Sort by